TOMRA kao partner Ambipak konferecije Ambalaža 5.0 u Beogradu

Treća po redu konferencija o ambalaži, u organizaciji Ambipak magazina, održana je u Beogradu, 4. oktobra, uz podršku Privredne komore, Centra za cirkularnu ekonomiju i Ministarstva zaštite životne sredine.

Konferenciju je otvorila Sandra Dokić, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine i Mirjana Balog Kormanjoš, viša savetnica Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.


Konferencija je stavila fokus na održive prakse u industriji proizvodnje i upotrebe ambalaže, i najavila planirano uvođenje depozitnog sistema u Srbiji 2027. i uspostavljanje pravnog okvira u 2024. Govornici su razgovarali o recikliranju, smanjenju otpada i upotrebi održivih materijala u proizvodnji ambalaže. Kompanija TOMRA bila je partner događaja i imala priliku da prezentuje učesnicima, kao i da razmeni iskustva iz postojećih depozitnih sistema širom sveta u sklopu panel diskusije.

Cover photo describing the Ambipak event
A group of people on stage at an event

“Najmanje 50% emisija odgovornih za klimatske promene otelotvoreno je u stvarima koje koristimo i konzumiramo. Procenjuje se da će emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) porasti za dve trećine do 2030. godine. Holistički Resursni Sistemi (HRS), odnosno kombinovano korišćenje depozitnih sistema, odvojenog prikupljanja i sistema sortiranja mešovitog otpada, mogu da utrostruče efekat smanjenja emisije GHG. U scenariju za 2030. u odnosu na trenutnu praksu upravljanja otpadom, HRS imaju potencijal da smanje 2,76 milijardi tona emisija CO2 globalno svake godine, što je neverovatno veliki učiinak za planetu“, podelila je Doinita Mihai, potpredsednica za javne poslove za Jugoistočnu Evropu TOMRA Systems, koja je za ovu priliku doputovala u Beograd i lično podelila interesantne podatke i prakse u svojoj prezentaciji o holističkim resursnim sistemima.

An audience at an event

Zajednički cilj svih učesnika na tržištu mora biti da uklonimo otpad iz prirode, jer tamo ne pripada. To je jedan od razloga za uvođenje depozitnih sistema, kao dokazanih načina smanjenja bacanja otpada od ambalaže napitaka, čak i preko 95%.

“Postoje 4 principa koje smo identifikovali kao zajedničku osnovu kod depozitnih sistema visokih performansi koji su već implementirani: postojanje ciljeva; pogodnost korišćenja; integritet sistema i odgovornost proizvođača” rekla je Doinita Mihai, na panelu o depozitnim sistemima na kome je takođe učestvovala. Panel se bavio pitanjima kao što su: šta sve treba da znamo o depozitnim sistemima, koje su to zemlje na koje Srbija može da se ugleda pri kreiranju svog depozitnog sistema, kao i koje su glavne prednosti uvođenja DRS u Srbiju. Kompanija TOMRA predstavila je svoja iskustva sa brojnih tržišta širom sveta, uključujući zapažanja iz Rumunije koja uvodi svoj depozitni sistem u novembru 2023. godine.

An image showing the principles of a high performing deposit system
Za sve kompanije koje žele da saznaju više od depozitnim sistemima, kompanija TOMRA je kreirala poseban showroom u Beogradu, i pruža otvoren poziv svim organizacijama, kompanijama, institucijama i zainteresovanim pojedincima da ga posete, isprobaju tehnologije i saznaju više o reciklažnim automatima i načinima funkcionisanja depozitnih sistema. Da zakažete posetu showroom-u, jednostavno pošaljite email na [email protected].