TOMRA Collection Srbija na sajmu ECOFAIR


Ovogodišnji Sajam ekologije i zaštite životne sredine i prirodnih resursa ECOFAIR, 19. po redu, održan je od 28. do 30. novembra u glavnoj hali Beogradskog sajma. ECOFAIR je najveći i najreprezentativniji skup ove vrste u regionu, a privukao je različite učesnike i posetioce, među kojima su Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo rudarstva i energetike, Privredna komora Srbije, brojne srednje škole i univerziteti, kao i mnoge kompanije, učesnici iz sektora energetike, ekologije i reciklaže. Centralne teme ove godine bile su „zelena ekonomija“, reciklažna industrija i upravljanje otpadom. TOMRA Collection Srbija je učestvovala na sajmu i uključila se u razmenu znanja.

Na samom ulazu u Halu 1 Beogradskog sajma posetioci su imali priliku da se upoznaju sa kompanijom TOMRA Collection i isprobaju njene inovativne reciklažne automate, pošto su svi bili pozvani da svoju ambalažu za piće tokom tri dana održavanja sajma ubace u TOMRA automate i tako pošalju dalje na reciklažu.

Man using a reverse vending machine


Bojana Milašinović, generalna direktorka TOMRA Collection Srbija i Crna Gora
, održala je prezentaciju u okviru konferencije „Srbija na putu održivog razvoja“.

Tokom prezentacije, Bojana je podelila statističke podatke i detalje o aktuelnom problemu zagađenja plastikom i ambalažnim otpadom i ulozi koju depozitni sistemi mogu da imaju u rešavanju ovog izazova: „Samo mali deo, 2% svetske plastične ambalaže se reciklira u sistemu zatvorene petlje, gde se plastika može koristiti za pravljenje sličnih proizvoda iznova i iznova. Do 2050. godine u moru će biti više plastike nego ribe, po težini. Stvaranjem novih navika i odgovornijim upravljanjem našim resursima, možemo uticati na ovaj globalni problem i zapravo poboljšati živote za generacije koje dolaze. Ovde na scenu stupaju depozitni sistemi, sa svojom visokom stopom uspeha kada je u pitanju smanjenje bacanja otpada od ambalaže napitaka, čak preko 95%”.

A woman doing a presentation at an event


Stručnost kompanije TOMRA se posebno ogleda u inovativnoj tehnologiji prikupljanja prazne ambalaže, a Bojana je pokazala nekoliko primera i pilot projekata njene upotrebe. Pored prikaza srpskih pilot projekata gde su neki od prvih TOMRA automata postavljeni i testirani lokalno, što je domaćoj publici bilo prilično interesantno, bilo je i relevantno pomenuti i neka obližnja tržišta koja su sve bliže uvođenju depozitnog sistema, kao što je Rumunija koja je upravo pokrenula svoj depozitni sistem 30. novembra.

Bojana je zaključila prezentaciju u pozitivnom tonu, podelivši neke od statistika sa našeg tržišta koje govore o visokoj ekološkoj svesti i pozitivnom odnosu prema uvođenju depozitnog sistema. „U istraživanju Centra potrošača Srbije (CEPS) 2022. godine, 85 odsto lokalnih potrošača prepoznalo je depozitne sisteme kao dobar način za podsticanje reciklaže, što je odličan znak i prvi korak na ovom putu“, rekla je Bojana. Obzirom da je državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić nedavno najavila srpski depozitni sistem kao planiran za 2027. godinu, imamo čemu da se nadamo.

A women speaking at an event
Svi zainteresovani koji nisu imali priliku da posete ECOFAIR, a žele da saznaju više o depozitnim sistemima ili kako funkcionišu reciklažni automati, mogu direktno da kontaktiraju TOMRA Collection Srbija klikom ovde i unošenjem svojih podataka, i tako zakažu posetu TOMRA showroom-u u Beogradu.