TOMRA Collection na ESG Adria Samitu 2024

Čast nam je što smo bili bronzani partner na ESG Adria Samitu 2024, održanom od 24. do 26. aprila ove godine u Porto Montenegru, u Tivtu. U organizaciji Sustineri Partners i Porto Montenegra, u partnerstvu sa Vladom Crne Gore i pod pokroviteljstvom predsednika Crne Gore, samit je bio posvećen istraživanju principa zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja (ESG), sa naglaskom na ključne teme: održive finansije, zelena tranzicija i društvena dozvola za rad.

Privlačeći preko 600 uticajnih ličnosti iz biznisa, vladinih tela, investicionih sektora, oblasti kreiranja politike, centara za inovacije i ESG vlasti, konferencija je poslužila kao platforma za razmatranje, utvrđivanje novih rešenja, inicijativa i nastojanja da se ubrza put ka održivijoj budućnost i neguje ESG agenda širom Adria regiona.

Naša koleginica Bojana Milašinović, generalna direktorka TOMRA Collection Srbija i Crna Gora, pridružila se panel diskusiji „Prekogranična rešenja: Unapređenje cirkularne ekonomije kroz tehnologiju i infrastrukturu“ 24. aprila. Ona je istakla pionirske napore kompanije TOMRA u izradi naprednih tehnologija za sakupljanje ambalaže od napitaka, prikazujući uspešne priče u postizanju značajnih stopa povrata ambalaže i čuvanju neprocenjivih resursa u zatvorenoj petlji, na različitim evropskim tržištima.

Moderator je bio Radman Šelmić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, a panel je sazvao ugledne ličnosti kao što su knez Nikola Petrović Njegoš, predsednik Fondacije Petrović Njegoš, Lulzim Rafuna, predsednik Upravnog odbora Western Balkans Six Chamber Investment Forum (WB6 CIF), i Milena Rmuš, sekretarka Koordinacionog odbora za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine pri Privrednoj komori Crne Gore. Na početku dijaloga, Ramona Liberof, izvršna direktorka PACE (Platforme za ubrzanje cirkularne ekonomije), postavila je teren za sadržajnu razmenu.
Bojana Milašinović na panelu ESG Adria Samita 2024

Panel je pokrenuo važnu diskusiju o tranziciji Adria regiona ka cirkularnoj ekonomiji, udubljujući se u njene izazove i ključne faktore uspeha. Konsenzus među učesnicima je istakao važnost prekogranične saradnje, regionalne saradnje, tehnoloških inovacija u podsticanju robusne infrastrukture i ključnu ulogu regulatornih okvira u negovanju pravog okruženja.

Prisustvo kompanije TOMRA bilo je zaista vidljivo tokom cele konferencije, sa našim reciklažnim automatima koji su učesnicima nudili iskustvo naše tehnologije prikupljanja ambalaže i intuitivnog interfejsa iz prve ruke. Zahvalni smo što smo bili deo ovog događaja, nudeći učesnicima priliku da se direktno povežu sa TOMRA tehnologijom u Crnoj Gori. Sa nestrpljenjem očekujemo nastavak dijaloga, kao i istraživanje zajedničkih poduhvata, nadajući se da ćemo videti neke ubedljive pilot projekte na ovom tržištu u doglednoj budućnosti.

ESG Adria Samit 2024 u Tivtu